Ingrediënten:
Voor het ananasmengsel:
Een kwart ananas, zonder schil
Rasp van een halve limoen
3 eetlepels witte rum
2 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel munt
Voor het aardbeienmengsel:
250 gram aardbeien
Rasp van een halve limoen
3 eetlepels likeur, fraise des bois
2 eetlepels aardbeienjam
1 eetlepel munt
Voor de crumble:
200 gram bloem
100 gram boter
50 gram suiker
1 ei
200 ml yoghurt
200 ml crème fraîche
Sap van 1 limoen
1 eetlepel poedersuiker
Gang:
Nagerecht
Gelegenheid, moeilijkheidsgraad:
Voor feesten en voor gasten, goed voor te bereiden, verfijnd
Apparaat:
Oven/ Stoomoven
Smaak:
Zoet
Hoofdingrediënt:
Fruit
Kaas / zuivelproduct
Oorsprong van het gerecht:
Internationaal
Recept voor:
4 personen
Serveertemperatuur:
Koud
Bereiding:
Serveren:
Neem hoge glazen (bijv. champagne- of longdrinkglazen) en vul ze met achtereenvolgens dunne laagjes ananas, deegkruimels, yoghurt, aardbeien en deegkruimels. Herhaal tot de glazen tot de rand gevuld zijn. Garneer vervolgens met kruimels, fruit en munt.
Bereidingstips:
De fruitmengsels en de kruimels zijn goed van tevoren bereiden. Leg de spuitzak met de yoghurtcrème in de koelkast. Zo kan de crumble vlak voor het serveren worden ‘opgebouwd’ en blijven de kruimels lekker knapperig.
Wijntip:
De crumble kan makkelijk een stevige, zoete wijn aan. Klassiekers als Sauternes of Barsac kunnen, indien het budget het toelaat. Een betaalbaar alternatief in de vorm van een Muscaat wijn uit Zuid-Frankrijk of Zuid-Afrika past ook goed. Zeker omdat het fruit zoet en zuur combineert, komt de zachte, ronde nasmaak van deze wijnen naar voren.